İşyeri Sigortası hakkında merak edilen sorular
İşyeri Sigortaları; fiyatları her sigorta şirketinde farklı olabilen, işyerlerindeki riskli durumları güvence altına alan, yaptırması zorunlu olmamakla birlikte yaptırıldığında büyük avantajları olan bir sigorta türüdür.
İşyeri Sigortası fiyatı belirlenirken; risk durumları ve ihtiyaçlarla hazırlanan teminat limitleri önemli kriterlerdir. Bu sebeple İşyeri Sigortaları, işletmelere özel olarak hazırlanan sigortalardandır.
Bu sigortanın yaptırılması ile işyeri binanızı, demirbaşlarınızı, çalışanlarınızı her türlü riske karşı korumuş olursunuz.
Bu yazıda İşyeri Sigortası hakkında merak edilenleri sizler için inceledik. Detaylara ulaşarak sizin için en uygun poliçeyi Aktürk Sigorta’nın uzman ekibi ile belirleyebilirsiniz.
1) İşyeri Sigortası teminatları nelerdir?
Her işyerinin risk durumlarının farklı olmasından dolayı hazırlanacak poliçe teminatları da farklıdır. Her işyeri kendi ihtiyaçlarına ve risklerine göre poliçesini hazırlar. Sigorta şirketleri bu özel imkanların dışında ana teminatları sunar. Bunlar; Yangın, yıldırım, infilak, deprem, hırsızlık, sel ve su baskını, grev-lokavt, halk hareketleri, terör, kötü niyetli hareketler gibi teminatlardır.
İşyeri ihtiyaçlarına göre ana teminatlara ek teminatlar düzenlenir. Bunlar işyerine özel olarak belirlenir. Genel anlamda ek teminat seçenekleri; dolu, fırtına, yer kayması, kira kaybı, işveren sorumluluk, enkaz kaldırma, iş durması, sabit kıymetlerin çalınması, yangın mali sorumluluk, alternatif işyeri masrafları, ferdi kaza, hukuksal koruma teminatı gibi teminatlardır.
Teminatların özenle belirlenmesi ile ilerde oluşabilecek durumlara karşı önceden hazırlıklı olabilirsiniz.
2) İşyeri Sigortası’ndaki teminat dışı durumlar nelerdir?
İşyeri Sigortalarında teminat altına alınabilecek durumların yanında teminat altına alınamayacak durumlar da söz konusudur. Bu durumların bilinmesi, ilerde yaşanabilecek durumlara karşı mağdur olunmaması için önemlidir. Sigortalıların bu durumları da bilerek poliçelerini hazırlamaları gerekmektedir. Böylece sorumlu oldukları durumları da bilerek önlem alabilirler.
İşyeri Sigortası kapsamına girmeyen durumlar;
-Nükleer patlama kaynaklı hasarlar
-Yakıt borusunun neden olduğu hasarlar
–Foseptik borusunun geri tepmesi ile oluşabilecek hasarlar
–Havaifişek üretimi sonucu oluşabilecek riskler
-10 yıldan eski ekipmanların oluşturabileceği hasarlar
-Envanter açıklarından oluşabilecek hasarlar
-Savaş ya da savaş kaynaklı hasarlar
-Su borularında meydana gelen hasarlar
-Açık pencereden içeri dolan sulardan kaynaklı hasarlar
3) İşyeri Sigortası kapsamında tazminat ödemesi ne zaman yapılır?
Poliçede belirlenmiş riskli durumların yaşanmasından sonra, sigorta şirketi tarafından yapılacak hasar tespitinin bitiminde tazminat ödemesi yapılır.
Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hazırlanmış “Sigorta Genel Şartları” nın içerisinde belirtilmiş olan bu süre 1 ay ile sınırlandırılmıştır.
4) İşyeri Sigortası için istenen bilgiler
Sigorta şirketleri sigortayı başlatmadan önce işyerinizle ilgili bilgi ve belgeleri istemektedir. Bu belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde belirtilmesi işlemlerin doğru yapılabilmesi için önemlidir.
Her sigorta şirketinin sigorta poliçesi başlatmadan önce isteyebileceği belgeler:
–TC kimlik no
-Riziko adresi
-İşletmenin vergi numarası
-Emtia, demirbaş, dekorasyon, cam, işyeri binası, işyerine ait makinelerin değeri
-İşyerinin faaliyet konusu
-İşyerinin ticari unvanı
-Alınmış güvenlik önlemleri
İstenen bu bilgilerin sigorta şirketlerine ulaştırmak için gerekli evrakların doğru ve eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Limitler ve fiyatlar bu belgelere göre yapıldığından eksik veya yanlış verilen bilgiler, poliçe fiyatlarının yanlış belirlenmesine sebep olmaktadır.
Gerekli evraklar;
-İşyeri adresi
-İşyeri faaliyet amacı
-İşletmenin ticari unvanı
-İşyerine ait demirbaş değerleri
-Şahıs işletmeleri için T.C. kimlik no
-Şirketler için vergi no
-İşyerinde çalışan kişi sayısı
-İşyeri binasının değeri
-İşyerinde alınmış güvenlik önlemlerini gösteren belge
5) İşyeri Sigortası nasıl hesaplanır?
İşyeri Sigortası fiyatları belirlenirken poliçedeki teminat limitleri ve risk unsurları göz önünde bulundurulur. Her işyerinin sahip olduğu riskler farklıdır. Bir alışveriş merkezindeki en belirgin risk unsuru hırsızlık olabilecekken bir restorandaki en belirgin risk unsuru yangındır. Bu sebeple kriterler değerlendirilerek fiyatlar belirlenir.
-Poliçe kapsamındaki teminat ve limitler
-Poliçe başlangıç ve bitiş tarihi
-Yangın veya hırsızlık gibi risk durumları için alınan güvenlik önlemleri
-Üçüncü kişiler tarafından yapılan kötü niyetli hareketler
Sigorta şirketleri yukarda belirtilmiş fiyat belirleme kriterlerini göz önünde bulundurarak fiyat hesaplaması yaparlar. Her sigorta şirketinin hesaplama türü farklıdır. Dönem dönem uyguladıkları indirimler de göz önünde bulundurularak karşılaştırma yöntemi ile ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek poliçenizi belirleyebilirsiniz.
6) İşyeri Sigortası yaptırmak zorunlu mudur?
İşyeri Sigortası, yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü değildir. Ancak, yaptırıldığı takdirde işyeri sahibine avantajlı durumlar sunmaktadır. İşletmenizin riskli durumların yaşanmasından etkilenmesini istemiyorsanız, işinizin devamlılığı için işyerinizi ve çalışanlarınızı güvence altına alabilirsiniz.
7) İşyeri Sigortası teklifi nasıl alınır?
İşyeri Sigortası tekliflerini sigorta şirketlerinin acentelerinden veya sigorta şirketlerinin web sitesindeki teklif butonlarından alabilirsiniz.
Sigorta şirketlerinin sunacağı indirimli hizmetlerden yararlanabilmeniz ve ilgili risklerinizi sigorta danışanı ile belirlemeniz doğru poliçeden yararlanabilmenizi sağlayacaktır.
8) Neden işyeri sigortası yaptırmalıyım?
İşyerleriniz dışardan veya içerden gelecek risklere karşı savunmasızdır. Her zaman çevre koşullarından ve faaliyet sebepli durumlardan işletmeniz ve çalışanlarınız risk altındadır. Meydana gelebilecek bu riskler sonrasında işyerinizin devamlılığı önemlidir. İşyeri sigortası ile 3. taraflara olan sorumluluklarınızı ve işyerinizin hasarlarını güvence altına alabilirsiniz. Bu sebeplerden dolayı sigortanız olmazsa bu sorumluluklarınızı yerine getirmeniz siz ve işyerinizin devamlılığı için çok zor olacaktır. Sektörde kalıcı olabilmek ve başarılarınıza odaklanabilmeniz için İşyeri Sigortası yaptırmanız tavsiye edilmektedir.
İşyeri Sigortası da diğer sigortalar gibi araştırma yapılarak karar verilmesi gereken poliçelerdendir. Risklerinizi Aktürk Sigorta’nın uzman ekibi ile değerlendirebilir, en uygun poliçeyi birlikte hazırlayabilirsiniz. Siz işinize odaklanın biz Aktürk Sigorta olarak risklerinizi ortadan kaldıralım. Avantajlı paketlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Nakliyat Sigortası- Sigortalı Taşımacılık nedir?
Nakliyat Sigortası; Sigortaya konu olan Emtianın bir noktadan başka bir noktaya gidişi sırasında oluşabilecek risklere karşı poliçede belirtilen koşullara bağlı olarak teminat sağlanması durumudur. Yükün satıcısı veya alıcısı veyahut taşınan yükle menfaat ilişkisi olan herkes, bu sigortayı yaptırabilir.
Yükün taşınma durumu sırasında; (havada, karada, denizde) birçok risk söz konusudur. Mallarınızın güvenle taşınması, hasar anlarında zararlarınızın karşılanabilmesi adına Nakliyat Sigortası yaptırılması önerilir. Bu sayede mallarınız taşınırken gözünüz arkada kalmaz.
Kapsamlı ve güvenilir poliçeler, şehir içi- şehirlerarası yük ve insan taşımacılığını güvence altına alıyor. Bu sigorta, sigorta şirketleri tarafından yapılabiliyor. Taşınan mallarınızı emanet ettiğiniz bu sigorta şirketinin güvenilir olması gözünüzü arkada bırakmaz. Bu sebeple Aktürk Sigorta’nın güvenilir sigorta deneyimini yaşayarak birçok avantajlı imkândan da yararlanabilirsiniz.
Zaman içerisinde taşımacılık sektörü gelişmekte ve sunulan Nakliyat Sigortaları da farklı kapsamlarla sigortalıya sunulmaktadır. Sigortalı eşya taşımacılığı için üç farklı teminat poliçesi vardır.
1) Tam Ziya
Yükün taşındığı araç da dahil olmak üzere tüm değerini kaybedecek şekilde zarar görmesi halinde, araçların da zarar görmesi durumunda poliçedeki limitler dahilinde tüm zarar sigorta şirketi tarafından karşılanır.
2) Dar Teminat
Tam ziyaya ek olarak, nakil yapan aracın yapacağı kazaya göre kısmi zararların da teminat altına alınmasıdır. Yanma, devrilme, çarpışma gibi durumlarda taşınan yükün kısmi hasarları teminat altındadır. Ancak malın ıslanması, çalınması ve eksilmesi teminat dışındadır.
3) Geniş Teminat
Taşınan yükün çıkış noktasından varış noktasına gelene kadar yaşayabileceği riskler poliçe kapsamı dahilinde teminat altındadır. Bu teminat için geçerli olan en önemli istisnalar; malın kendi doğasından kaynaklanan hasarlardır.
Yükleme ve boşaltma halinde oluşabilecek hasarlar teminata dahil olabileceği gibi bu teminat dahilinde sadece yükün kendi kusuru kapsam dışındadır.
Nakliyat Sigortaları ile taşıma sırasında oluşabilecek her riski teminat altına alabilirsiniz. Aktürk Sigorta olarak, yükleriniz taşınırken oluşabilecek riskleri teminat altına alıyoruz. Yükünüzü taşırken riskleri de taşımamanız adına sunulan avantajlı durumlar hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.